Toto typické provensálske jedlo je inštitúciou v regióne Alpilles.
Jednoduché jedlo plné chuti, založené na rybách a rôznej sezónnej zelenine, doplnené cesnakovou majonézou. Aïoli, ako napovedá jeho názov v provensálštine, sa skladá zo 2 hlavných zložiek, olivového oleja a cesnaku, a môžete si ho vychutnať ako hlavný chod alebo ako aperitív na dobrých opečených krutónoch, zaliatych malým ružovým, červeným alebo bielym vínom z Alpilles. Zvyčajne to nájdete ako špecialitu dňa v piatok v reštauráciách.
Toto jedinečné, lahodné a priateľské jedlo je zvyčajne zdieľané viacerými ľuďmi a často po ňom nasleduje zaslúžený spánok.
Aioli sa zvyčajne jedáva na poludnie, ale večer sa mu vyhnite, pretože je dosť povzbudzujúce.
Existuje mnoho variácií tohto lahodného pokrmu, záleží na chuti a prostriedkoch každého, vrátane sezónnej zeleniny; každý to robí podľa svojich možností.
Dobrú chuť!